DİYABET TEDAVİSİNE HANGİ BİTKİLER YARDIMCI OLUR ? KULLANILAN BİTKİLERİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

DİYABET TEDAVİSİNE HANGİ BİTKİLER YARDIMCI OLUR ? KULLANILAN BİTKİLERİN ÖZELLİKLERİ  NELERDİR?

” Sağlık Doğada, Doğa Dewa’da “

Doç. Dr. Mükerrem Şahin sizin için yazıyor…

 

Diyabet tedavisi, yaşam tarzı değişiklikleri, ilaçlar ve bazı durumlarda bitkisel tedaviler gibi doğal çözümlerin bir kombinasyonunu kullanarak kan şekeri düzeyini yönetmeyi içermektedir. Aşağıdaki bitkiler, diyabeti yönetmede potansiyel faydaları olan bitkilerdir:

  1. Tarçın: Tarçın, insulin duyarlılığını artırarak ve karaciğerde glukoz üretimini azaltarak kan şekeri düzeyini düzenlemeye yardımcıdır.
  2. Acı bakla: Bu bitki, insüline benzer etki gösteren bileşikler içermektedir ve kan şekeri düzeyini düzenlemeye yardımcıdır.
  3. Çörek otu: Çörek otu tohumlarının, karbonhidratların sindirimini yavaşlattığı görülmüştür; bu da kan şekeri düzeyini düzenlemeye yardımcıdır.
  4. Gymneya sylvestre: Bu bitki, insulin duyarlılığını artırarak, kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.
  5. Aloe vera: Aloe vera, kan şekeri düzeyini düzenlemeye ve insulin duyarlılığını artırmaya yardımcıdır.
  6. Nar çiçeği: Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve insülin direncini düşürür.

Bitkisel tedaviler dahil olmak üzere bu bitkilerin kullanımı, her zaman bir sağlık hizmeti profesyoneli tarafından denetlenmelidir. Bitkiler, diğer ilaçlarla etkileşebilir ve yan etkilere neden olabilir ve bunları kullanırken kan şekeri düzeyini sık sık izlemek önemlidir.

Diyabet tedavisi, hastanın yaşam tarzındaki değişiklikler, doğal çözümler ve ilaçların bir kombinasyonuyla yapılır. Bunlar arasında bitkilerin kullanımı da bulunabilir. Bitkiler, insülin duyarlılığını artırarak, karaciğerde glukoz üretimini azaltarak veya karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak kan şekeri düzeyini düzenlemeyi amaçlayabilir. Örnek olarak, tarçın insulin duyarlılığını artırır ve karaciğerde glukoz üretimini azaltarak kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Acı bakla ise, insüline benzer etki gösteren bileşikler içererek kan şekerini düzenlemeye yardımcı olabilir. Çörek otu tohumları ise, karbonhidratların sindirimini yavaşlatarak kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.

Bitkisel tedavilerin kullanımı, her zaman bir sağlık hizmeti profesyoneli tarafından denetlenmelidir. Bitkiler, diğer ilaçlarla etkileşebilir ve yan etkilere neden olabilir. Ayrıca, bitkilerin kullanımı sırasında kan şekerinin sık sık izlenmesi gerekir.

 

ZEYTİN YAPRAĞI EKSTRAKTI ŞEKER HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIR MI ?

Zeytinyağı yaprağı, şeker hastalığı tedavisinde kullanılabilir. Bazı araştırmalar, zeytin yapraklarının insülin direncini azaltabileceğini ve şeker hastalığının belirtilerini hafifletebileceğini göstermiştir. Zeytin yapraklarının tedavideki potansiyel etkileri ve uygun kullanımı konusunda doktorunuzla konuşmanız önerilir.

ZEYTİN YAPRAĞI İÇERİĞİ NELERDİR?

Zeytin yaprağı, polifenol, oleuropein, hidroksi kinnamik asit, kafeik asit, kuersetin, rutin, viridik asit, eikosanoidler, luteolin, beta-sitosterol, ursolik asit ve karotenoidler gibi bileşikler içerir.

HİBİSKUS ŞEKER HASTALARINA İYİ GELİR Mİ?

Hibiskusun, tip 2 diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini düzenleyebileceğine dair araştırmalar bulunmaktadır. Ancak, hibiskus, şeker hastalığı tedavisinin bir parçası olarak diyet, egzersiz ve ilaçlar gibi diğer faktörler de değerlendirilerek kullanılmalıdır.

NAR ÇİÇEĞİ İLE HİBİSKUS AYNI ŞEY MİDİR ?

Hayır, hibiskus ve nar çiçeği aynı şey değildir. Hibiskus (Hibiscus sabdariffa) bitkisi tropikal bölgelerde yetişir ve kırmızı renkli, büyük çiçekleri vardır. Nar çiçeği (Cymbopogon citratus) ise tropikal ve subtropikal bölgelerde yetişen bir otsu bitkidir ve yeşil, uzun ve dar yapraklardan oluşur.

 

NAR ÇİÇEĞİ İÇERİĞİNDE NELER VARDIR?

Nar çiçeği, C vitamini, antioksidanlar, flavonoidler, antosiyaninler, tanenler ve fenolik bileşikler gibi birçok bileşik içerir. Bu bileşiklerin birçoğu güçlü antioksidan özelliklere sahiptir ve vücutta oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olur. Nar çiçeği ayrıca C vitamini, magnezyum, potasyum, kalsiyum ve demir gibi mineralleri de içerir.

NAR ÇİÇEĞİ EKSTRAKTI İLE ŞEKER HASTALIĞI ARASINDA BİR ÇALIŞMA YAPILMIŞ MI ?

Evet, nar çiçeği ekstraktı ile şeker hastalığı arasında birçok araştırma yapılmıştır. Bu araştırmalar nar çiçeğinin kan şekerini düzenleme potansiyelinin olduğunu göstermektedir, ancak daha fazla çalışma gerekli olduğu ve bu bitkinin tek başına diyabet tedavisi için yeterli olmayabileceği sonucuna varılmıştır.